fbpx

Milyen előnyei vannak a gőzfürdőnek?

A gőzfürdő egy fűtött helyiség, amelyet az emberek relaxációra és bizonyos egészségügyi állapotok enyhítésére használnak. Gyakran találhatók wellness szállodákban vagy gyógyfürdőkben.

A gőzfürdőterápia akkor jön létre, amikor egy vízzel töltött generátor gőzt pumpál egy zárt térbe, így a levegőben nedvesség van, amikor az emberek ott ülnek.

A gőzkamrában a hőmérséklet általában 37-45 C között van, a páratartalom pedig 100 százalékos.
Előnyök
A gőzfürdőnek számos egészségügyi előnye van, amelyek mindegyikét itt ismertetjük.

Javítja a keringést

A gőzfürdőben való ülés bizonyítottan jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, különösen az idősebb embereknél.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a nedves hő, mint amilyet a gőzterápia biztosít, javíthatja a keringést a kis erek vagy kapillárisok kitágításával. A vér így könnyebben áramolhat, és könnyebben szállíthatja az oxigént a testben.

A gőzfürdőterápia bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és egészségesebbé teszi a szívet, valamint segít helyreállítani a sebek, például a fekélyek által okozott sérült bőrszövetet.

A bőr egészsége

Mind a gőzkabinok, mind a szaunák a hő hatására megizzasztják az embert Az izzadás megnyitja a pórusokat, és segít megtisztítani a külső bőrt.

A meleg páralecsapódás segít leöblíteni a szennyeződéseket és az elhalt bőrt, és ezt használják a pattanások kezelésében.

Amit azonban a gőzfürdő is tesz, amit a szauna nem, az az, hogy segít eltávolítani a bőr alatt rekedt méreganyagokat.

Edzés utáni regeneráció

Gyakran előfordul, hogy egy edzés után az ember izmai fájdalmasnak érzik magukat. Ezt a fájdalmat késleltetett izomfájdalomnak nevezik, és fontos, hogy az izmokat ellazítsuk a gyors és egészséges regenerálódás elősegítése érdekében.

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a nedves hő edzés utáni azonnali alkalmazása segít csökkenteni a fájdalmat és megőrizni az izomerősséget. A hő megnyugtatja az idegvégződéseket és ellazítja az izmokat.

Lazítja a merev ízületeket

A gőzfürdő jótékony hatásai edzés előtt is használható, mivel segít ellazítani az ízületeket és növeli a rugalmasságot, akárcsak az edzés előtti bemelegítés.

 Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a hő alkalmazása egy ízületre akár 25 százalékkal is csökkentheti az ízület mozgatásához szükséges erőt a hideg alkalmazáshoz képest.

 A gőzfürdők szintén segíthetnek csökkenteni az ízületi fájdalmakat.

Csökkenti a stresszt

A gőzfürdő melegében tartózkodva a szervezet endorfinokat szabadíthat fel, amelyeket “jó közérzet” hormonként ismerünk, mivel segítenek csökkenteni a stressz érzését a szervezetben.

 A használata a kortizol szintjét is csökkentheti, amely a stressz hatására felszabaduló hormon. Amikor a kortizolszint csökken, az emberek úgy érezhetik, hogy jobban kézben tartják a dolgokat, ellazulnak és megfiatalodnak.

Megnyitja a melléküregeket

A gőzkamra hője megnyitja a test körüli nyálkahártyákat. Ezáltal valaki mélyebben és könnyebben lélegzik.

A gőzfürdők feloldják az orrmelléküregekben és a tüdőben lévő torlódásokat, ezért a megfázás kezelésére, az orrmelléküregek felszabadítására és a légzés elősegítésére is használhatók.

Kalóriát éget

Amikor egy személy a gőzfürdőben tartózkodik, a pulzusszám megemelkedik. Ha edzés után használnak gőzfürdőt, akkor a megemelkedett pulzusszám meghosszabbítható.

A szakértők megállapították, hogy ha egy egészséges edzésprogram mellett használják, a gőzfürdő által termelt hő és az általa okozott izzadás serkenti a szervezetet és növeli a jó közérzetet.

Érdemes megjegyezni, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a gőzfürdő használata elősegíti a fogyást.

Ennek oka, hogy a gőzfürdő használata után leadott súly csupán víz súlya, amelyet a kiszáradás elkerülése érdekében utána víz fogyasztásával kell pótolni.

Az egészséges étrend és a testmozgás mellett azonban a gőzfürdő használata segíthet a kalóriaégetésben.

Miben különbözik a gőzfürdő a szaunától?

A gőzfürdők és a szaunák hasonlóak, mivel mindkettő fűtött helyiség, amelyet relaxációra és bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére használnak. Vannak azonban különbségek a kettő között.

A legfontosabb különbség az, hogy míg a gőzfürdők nedves hőt tartalmaznak, addig a szauna száraz hőt biztosít, amelyet fa- vagy elektromos kályhából kapunk.

A szauna faburkolatú, és a kályha köveket melegít, amelyek viszont hőt sugároznak a zárt helyiségbe.

Néha kis mennyiségű gőz is keletkezik a helyiségben, ha a felhasználó vizet tesz a forró kövekre.

A szaunában a hőmérséklet általában magasabb, mint a gőzfürdőben, körülbelül 75 és 95 C között van, míg a páratartalom sokkal alacsonyabb, 5 és 30 százalék közötti.

Kockázatok

Bár a gőzfürdőnek számos előnye van, a gőzfürdőt használóknak óvatosan kell eljárniuk, és tisztában kell lenniük a kockázatokkal.

A meleg miatt fennáll a test kiszáradásának veszélye, ezért nem tanácsos 15-20 percnél hosszabb időt bent tölteni. Fontos, hogy előtte is igyunk sok vizet.

A gőzkabin ideális környezetet biztosít bizonyos típusú baktériumok és baktériumok szaporodásához és terjedéséhez.

Ilyen kockázat például a lábgomba és más gombás fertőzések, amelyek a meleg, párás körülmények között jól fejlődhetnek. Ezért tanácsos törölközőt és szandált vagy zuhanycipőt viselni, amikor a gőzfürdőben tartózkodik.

A gőzfürdőkben uralkodó extrém meleg miatt bizonyos embereknek ajánlatos elkerülniük a gőzfürdőket:

  • Terhes nők
  • szívbetegek
  • a nagyon alacsony vagy magas vérnyomásúak
  • epilepsziások
  • antibiotikumot szedők
  • tudatmódosító szereket, például stimulánsokat, nyugtatókat vagy alkoholt használókna

Ha valakinek bármilyen aggálya van a gőzfürdő használatával kapcsolatban, először egyeztessen szállodánk orvosával.

Gőzkabin Hajdúszoboszlón

Ha Ön is szeretné a gőzterápia előnyeit élvezni látogasson el szállodánkba. Kérdése merült fel, vagy szeretne szállást foglalni, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Árkalkuláció / Foglalás

Árkalkulációhoz vagy szobafoglaláshoz kattintson a lenti gombra. Írja be a kívánt dátumot és létszámot.

A rendszer automatikusan megmutatja a szabad férőhelyeket és a hozzá tartozó árakat. Foglalhat svédasztalos reggelivel vagy félpanzióval.

Amint véglegesíti szobafoglalását a rendszerünk azonnal visszaigazolást küld email címére.